Staatsexamen II

Waarom staatsexamen II (niveau B2)?

Om hoger onderwijs (HBO) of wetenschappelijk onderwijs (WO of universiteit) te kunnen doen, is het nodig je Staatsexamen II te halen. Het vereiste niveau is B2 volgens de CERF-standaard. Om tot dit niveau te komen, is veel zelfstudie vereist en vooral het actief gebruiken van de taal in de praktijk.

Als je eenmaal B2-niveau hebt gehaald, kan je met jouw kennis van de Nederlandse taal tot een hoog niveau van beheersing komen en dit gebruiken voor studie en/of in je verdere carrière. Maar ook buiten je studie of je werk is het fijn dat je prima met Nederlanders in gesprek kan, je jezelf goed kan uitdrukken en je moeilijke lange teksten kan begrijpen. Als je B2 niveau gehaald hebt, kan je wel stellen dat jij Nederlands helemaal de Baas bent!

Welk materiaal gebruiken wij in de B2 cursus?

In de cursus B2 kunnen we gebruik maken van verschillende boeken. Bijvoorbeeld Nederlands op niveau (uitgeverij Coutinho) of Code+ deel 4 (uitgeverij Thieme Meulenhoff).

We zijn momenteel bezig om, net als voor de andere niveaus, ook voor B2 een oefenexamen te ontwikkelen die vanaf de website gemaakt kan worden.

Hoe lang duurt de cursus?

Bij Nederlands de Baas duurt een cursus B2 ongeveer 4 maanden. Deze tijd hebben we nodig om de woordenschat uit te breiden en ook met deze nieuwe woorden aan de slag te gaan met spreek-, lees-, luister- en schrijfopdrachten. Op dit niveau is het vergroten van je woordenschat en het langzaam polijsten van je taal belangrijk zodat je steeds minder grammaticale fouten maakt en je jezelf op verschillende manieren kan uitdrukken. Dit kost natuurlijk tijd en zelfdiscipline.

Waarom B2 cursus doen bij Nederlands de Baas?

Bij ons zijn de groepen klein en is er dus veel aandacht voor de individuele behoefte van de cursist, en is er veel ruimte om zelf te spreken en vragen te stellen. We besteden veel tijd aan individuele begeleiding en het trainen voor de staatsexamens.

*De prijs per maand en kwartaal is indicatief en afhankelijk van het aantal gegeven lessen.

Maak een afspraak

Staatsexamen II

Deze inburgeringscursus bereidt je voor voor op het inburgerngsexamen van DUO. Wanneer je deze cursus volgt werk je van het B1 taalniveau eerst naar het B2 niveau.

De cursus wordt fysiek op locatie gegeven. Het huiswerk wordt digitaal gemaakt. Hiervoor stelt Nederlands de Baas indien gewenst een laptop ter beschikking. Aan het einde van de cursus volgt een toets om te kijken of je klaar bent voor het inburgeringsexamen op B2 niveau. Je mag deze toets 1 keer herkansen. Indien je de toets met goed gevolg hebt gemaakt kun je ook een certificaat ontvangen. Hierin staat dat je het B2- niveau hebt behaald. Let op: dit betekent niet dat je ontheven wordt van inburgeringsplicht. Hiervoor dient nog steeds het DUO examen gemaakt te worden.

B2-C1

Het hoeft natuurlijk niet te stoppen bij het B2-niveau. Heb je meer in je mars, dan kan je natuurlijk door naar C1 niveau. Om dit niveau te krijgen moet je slagen voor het staatsexamen II. Met dit diploma op zak kan je toegelaten worden tot de een HBO studie of universitaire studie. Nederlands de Baas biedt taalcursussen voor A1, A2, B1 en B2-niveau aan. We bieden ook speciale examenvoorbereidingstrainingen aan.

Hoe lang duurt de cursus?

Wij geloven bij Nederlands de Baas in maatwerk. Omdat iedereeen op een verschillend tempo een nieuwe taal leert kunnen we niet van te voren zeggen hoe lang de cursus duurt. Als je je inschrijft voor een cursus kunnen we wel tijdens de intake een inschatting maken over hoe lang je nodig hebt om de cursus af te ronden.

Net als alle andere cursussen bij ‘Nederlands de Baas’, maak je het examen wanneer je er klaar voor bent. De gemiddelde tijd die nodig is om je erop voor te bereiden is 5 maanden maar kan ook in veel kortere tijd. Dit is afhankelijk van verschillende factoren als vooropleiding, leeftijd, tijd voor huiswerk, motivatie, capaciteiten etc.

Cursisten met een snel traject hebben ongeveer 3 tot 4 maanden nodig voor een niveauverschuiving van A2->B1

Cursisten die wat meer moeite hebben met het leren van een nieuwe taal zullen 6 tot 8 maanden nodig hebben voor een niveauverschuiving van A2->B1.

Hoeveel kost de inburgeringscursus?

Voor elk niveau hebben we een vaste groepsprijs van 13,50. Dit geldt voor alfabetiseren, inburgering, staatsexamen, KNM en examentraining.

Voor privélessen vragen we een vast bedrag van 75,- euro. Ook dit tarief geldt voor alle cursusonderdelen. Wanneer je met z’n tweeën bent, kost het 40,- per persoon. Voor 3 personen 30,- euro en voor 4 personen 25,- euro en vanaf 6 personen geldt het groepstarief van 13,50 euro.

Facturen worden betaald na elke 3 maanden en bedragen ongeveer 1350,- euro, wanneer je 3 lessen van 3 uur per week volgt. Het bedrag kan ook per kwartaal verschillen omdat elk kwartaal een verschillend aantal vakantiedagen telt.

Voor wie is de B2-cursus?

Deze cursus is bedoeld voor hoogopgeleide volwassenen met als moedertaal een andere taal dan Nederlands (NT2). Deze cursus is voor volwassenen die graag het B2 taalniveau willen bereiken bijvoorbeeld ter voorbereiding van het Staatsexamen van DUO.

Prijzen voor cursus B2 (Staatsexamen II) NT2

Prijs per uur Uren per les Prijs per les Prijs per week Prijs per maand Studiebelasting Duur cursus Niveau
€13,50 3 €40,50 €121,50 €486 9 uur per week 4 tot 6 maanden B1->B2

* Bij Nederlands de Baas is uw totaalprijs afhankelijk van uw leertempo. Bovenstaande prijzen voor maanden zijn indicatief en worden berekend op basis van het aantal gegeven lessen. Bovenstaande prijzen zijn exclusief boeken en lesmaterialen. De kosten hiervoor zijn maximaal 138,-

Inschrijven

Digitale oefeningen

Toegang tot online digitaal huiswerk

Leer in de praktijk

Groepsgrootte 8-15 personen

Starten binnen vier weken