Staatsexamen I

Waarom staatsexamen I (niveau B1) doen?

Heb je de mogelijkheid om meer dan het minimaal vereiste niveau A2 te halen? Dan kan je bij ons altijd doorstromen van A2 naar de B1 cursus. In deze cursus vergroot je je woordenschat en leer je meer grammatica toe te passen. Je kan dan over meer verschillende onderwerpen praten en beter moeilijkere teksten begrijpen.

Verder heb je het staatsexamen I (taalniveau B1) nodig voor de meeste praktijkopleidingen op mbo-niveau. Met een mbo-diploma kan je je kansen vergroten op de Nederlandse arbeidsmarkt. Het merendeel van de Nederlanders heeft een mbo-diploma, dus de competitie is groot. En ook al heeft men in theorie gelijke kansen, in de praktijk moeten mensen met een buitenlandse afkomst, net wat harder lopen voor deze gelijke kansen. Het mbo-papiertje kan je daarbij goed op weg helpen.

Gratis intake

Staatsexamen I

Deze inburgeringscursus bereidt je voor voor op het inburgerngsexamen van DUO. Wanneer je deze cursus volgt werk je van het A2 taalniveau eerst naar het B1 niveau.

De cursus wordt fysiek op locatie gegeven. Het huiswerk wordt digitaal gemaakt. Hiervoor stelt Nederlands de Baas indien gewenst een laptop ter beschikking. Aan het einde van de cursus volgt een toets om te kijken of je klaar bent voor het inburgeringsexamen op B1 niveau. Je mag deze toets 1 keer herkansen. Indien je de toets met goed gevolg hebt gemaakt kun je ook een certificaat ontvangen. Hierin staat dat je het B1- niveau hebt behaald. Let op: dit betekent niet dat je ontheven wordt van inburgeringsplicht. Hiervoor dient nog steeds het DUO examen gemaakt te worden.

B1-B2

Het hoeft natuurlijk niet te stoppen bij het B1-niveau. Heb je meer in je mars, dan kan je natuurlijk door naar B2 niveau. Om dit niveau te krijgen moet je slagen voor het staatsexamen I. Met dit diploma op zak kan je toegelaten worden tot de meeste MBO-opleidingen in Nederland. Wil je een HBO studie of universitaire studie gaan doen, heb je nog een niveau hoger, B2, nodig. Hiervoor leg je het staatsexamen II af. Nederlands de Baas biedt taalcursussen voor A1, A2, B1 en B2-niveau aan. We bieden ook speciale examenvoorbereidingstrainingen aan.

Hoe lang duurt de cursus?

Wij geloven bij Nederlands de Baas in maatwerk. Omdat iedereeen op een verschillend tempo een nieuwe taal leert kunnen we niet van te voren zeggen hoe lang de cursus duurt. Als je je inschrijft voor een cursus kunnen we wel tijdens de intake een inschatting maken over hoe lang je nodig hebt om de cursus af te ronden.

Net als alle andere cursussen bij ‘Nederlands de Baas’, maak je het examen wanneer je er klaar voor bent. De gemiddelde tijd die nodig is om je erop voor te bereiden is 5 maanden maar kan ook in veel kortere tijd. Dit is afhankelijk van verschillende factoren als vooropleiding, leeftijd, tijd voor huiswerk, motivatie, capaciteiten etc.

Cursisten met een snel traject hebben ongeveer 3 tot 4 maanden nodig voor een niveauverschuiving van A2->B1

Cursisten die wat meer moeite hebben met het leren van een nieuwe taal zullen 6 tot 8 maanden nodig hebben voor een niveauverschuiving van A2->B1.

Hoeveel kost de inburgeringscursus?

Voor elk niveau hebben we een vaste groepsprijs van 12,50. Dit geldt voor alfabetiseren, inburgering, staatsexamen, KNM en examentraining.

Voor privélessen vragen we een vast bedrag van 75,- euro. Ook dit tarief geldt voor alle cursusonderdelen. Wanneer je met z’n tweeën bent, kost het 40,- per persoon. Voor 3 personen 30,- euro en voor 4 personen 25,- euro en vanaf 6 personen geldt het groepstarief van 13,50 euro.

Facturen worden betaald na elke 3 maanden en bedragen ongeveer 1350,- euro, wanneer je 3 lessen van 3 uur per week volgt. Het bedrag kan ook per kwartaal verschillen omdat elk kwartaal een verschillend aantal vakantiedagen telt.

Voor wie is de B1-cursus?

Deze cursus is bedoeld voor volwassenen met als moedertaal een andere taal dan Nederlands (NT2). Deze cursus is voor volwassenen die graag het B1 taalniveau willen bereiken bijvoorbeeld ter voorbereiding van het Staatsexamen van DUO.

Beter leren spreken?

Vanaf B1 niveau bieden wij tijdens de zomer ook intensieve spreekcursussen aan. Spreken en in gesprek blijven met Nederlanders blijft altijd het moeilijkste onderdeel van een taal leren. Je wordt tijdens het spreken gedwongen om zowel receptief als productief bezig te zijn en verschillende stappen in korte tijd in je hoofd te doorlopen. Logisch dat dit meer moeite kost. Daarnaast spelen aspecten als schaamte en angst om fouten te maken hier een grotere rol omdat je direct met mensen in contact bent.

Tijdens de intensieve spreekcursus wordt de aandacht vooral gericht op de spreekvaardigheden. Elke dag 4 uur les, gedurende een maand. Na deze cursus is de schaamte om te spreken, als het goed is, helemaal weg.

Voor wie is de intensieve spreekcursus?

Voor iedereen die een B1 cursus heeft afgerond en zijn spreekvaardigheid wil verbeteren. Schrijf je gedurende het jaar in voor de volgende cursus aankomende zomer.

Inschrijven spreekcursus

Prijzen voor cursus B1 (Staatsexamen I) NT2

Prijs per uur Uren per les Prijs per les Prijs per week Prijs per maand Studiebelasting Duur cursus Niveau
€13,50 3 €40,50 €121,50 €486 9 uur per week 4 tot 6 maanden A2->B1

* Bij Nederlands de Baas is uw totaalprijs afhankelijk van uw leertempo. Bovenstaande prijzen voor maanden zijn indicatief en worden berekend op basis van het aantal gegeven lessen. Bovenstaande prijzen zijn exclusief boeken en lesmaterialen. De kosten hiervoor zijn maximaal 138,-

*De prijs per maand en kwartaal is indicatief en afhankelijk van het aantal gegeven lessen.

Digitale oefeningen

Toegang tot online digitaal huiswerk

Leer in de praktijk

Groepsgrootte 8-15 personen

Starten binnen vier weken

Overige taalcursussen