Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)

Wat is ONA?

Het onderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt gaat over werken en werk zoeken.
ONA bestaat uit 2 delen:

  • Een online portfolio maken
  • 64 uur ONA-cursus óf een eindgesprek

Het online portfolio bestaat uit 8 resultaatkaarten die je moet invullen op de website van DUO. Deze 8 resultaatkaarten bestaan elk uit een aantal vragen.

Vanaf volgend jaar gaat ONA veranderen. In het nieuwe inburgeringsstelsel wordt deze module vervangen door MAP. Dit is kort voor Module Arbeidsmarkt en Participatie. Vanaf 201 moeten gemeenten nieuwkomers in de eerste 18 maanden van de inburgering MAP aanbieden. Het doel hierbij is om de competenties en arbeidskansen van de nieuwkomer inzichtelijk te krijgen. Een belangrijk onderdeel van de module is de praktische inzet op de arbeidsmarkt – denk aan vrijwilligerswerk, stage, werkervaringsplaats, betaald werk.

Omdat van 2021 de nadruk ligt op de praktijk kant van ONA hebben we bij Nederlands de Baas een ONA cursus ontwikkeld die de theorie, het maken van het portfolio, combineert met de praktijk (solliciteren, stage lopen, vrijwilligerswerk of zelfs betaald werk doen.

In deze snelle cursus wordt het portfolio met behulp van intensieve privélessen binnen 2 weken gemaakt. De overige uren van deze 64-uurs cursus worden op de werkvloer gemaakt middels stage, vrijwilligerswerk of betaald werk. Hierin is het solliciteren inbegrepen. De ONA-trainer helpt je met het vinden van werk. Heb je al gewerkt in Nederland als vrijwilliger, stagiaire of betaalde werknemer? Neem dan contact op met de ONA begeleider om te kijken of het mogelijk is deze uren te gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je bewijs kunt leveren van de gewerkte uren en dat het werk dat je hebt gedaan relevant is.

Maak een afspraak

ONA 64-uurs (Snel traject)

€399
  • Versnelde cursus voor B1 of hoger

Start within weeks

Privéles

No cure no pay