Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)

Wat is ONA?

Het onderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt gaat over werken en werk zoeken.
ONA bestaat uit 2 delen:

  • Een online portfolio maken
  • 64 uur ONA-cursus óf een eindgesprek

Het online portfolio bestaat uit 8 resultaatkaarten die je moet invullen op de website van DUO. Deze 8 resultaatkaarten bestaan elk uit een aantal vragen.

Vanaf volgend jaar gaat ONA veranderen. In het nieuwe inburgeringsstelsel wordt deze module vervangen door MAP. Dit is kort voor Module Arbeidsmarkt en Participatie. Vanaf 2022 moeten gemeenten nieuwkomers in de eerste 18 maanden van de inburgering MAP aanbieden. Het doel hierbij is om de competenties en arbeidskansen van de nieuwkomer inzichtelijk te krijgen. Een belangrijk onderdeel van de module is de praktische inzet op de arbeidsmarkt – denk aan vrijwilligerswerk, stage, werkervaringsplaats, betaald werk.

Omdat vanaf 2022 de nadruk ligt op de praktijk kant van ONA hebben we bij Nederlands de Baas een ONA cursus ontwikkeld die de theorie, het maken van het portfolio, combineert met de praktijk (solliciteren, stage lopen, vrijwilligerswerk of zelfs betaald werk doen.

In deze cursus wordt het portfolio met behulp van 8 groepslessen van elk 3 uur (24 uur) in een periode van acht weken gemaakt. De overige 40 uren van deze 64-uurs cursus worden op de werkvloer gemaakt middels stage, vrijwilligerswerk of betaald werk. Hierin is het solliciteren inbegrepen. De ONA-trainer helpt je met het vinden van werk. Heb je al gewerkt in Nederland als vrijwilliger, stagiaire of betaalde werknemer? Neem dan contact op met de ONA begeleider om te kijken of het mogelijk is deze uren te gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je bewijs kunt leveren van de gewerkte uren en dat het werk dat je hebt gedaan relevant is.

Waar kun je deze cursus (64-uurs cursus) doen?

Dit is een groeples bij Nederlands de Baas op locatie in Nijmegen. De 40 uren werk kan gedaan worden op een plaats naar keuze onder supervisie van de ONA-trainer.

(24 theorie + 40 werk) ONA 64-uurs

€799
  • Geen Eindgesprek DUO

Hoe lang duurt de ONA-cursus?

Deze ONA-cursus is een 64 uurs traject en duurt 8 weken. In deze cursus krijg je elke week een groepsles van elk 3 uur. Daarnaast helpen we je met het vinden van een stage/vrijwilligerswerk of een echte baan. De overige 40 uren zul je gaan werken bij een werkgever in een leer- werktraject. Je werkt of je loopt dus tenminste 40 uren stage in deze module.

Voor wie is de inburgeringscursus?

Deze cursus is bedoeld voor iedereen die wil inburgeren. De medecursisten hebben als moedertaal een andere taal dan Nederlands (NT2). Deze cursus is voor volwassenen die graag de ONA module willen afronden bijvoorbeeld ter voorbereiding van het inburgeringsexamen van DUO. Indien je een lager niveau hebt dan A2 informeer dan naar onze mogelijkheden voor het inzetten van een tolk voor extra hulp.

Hoeveel kost de inburgeringscursus?

Na deze cursus ben je klaar met de ONA-module en de module kost 799,-

Prijs cursus Uren les Praktijkuren Duur cursus Niveau
€799 24 40 uur 8 weken ONA

* Bij Nederlands de Baas is uw totaalprijs afhankelijk van uw leertempo. Bovenstaande prijzen voor maanden zijn indicatief en worden berekend op basis van het aantal gegeven lessen. Bovenstaande prijzen zijn exclusief boeken en lesmaterialen. De kosten hiervoor zijn maximaal 138,-

*De prijs per maand en kwartaal is indicatief en afhankelijk van het aantal gegeven lessen.

Inschrijven ONA Cursus

Starten binnen vier weken

Groepsles

No cure no pay