Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt (ONA)

ONA staat voor Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt.

Deze cursus geeft veel informatie overde Nederlandse arbeidsmarkt. Aan de ene kant is het goed om te weten wat voor werk je wilt doen in Nederland maar het is zeker ook belangrijk om te weten wat voor soort werk er is in Nederland en in welke sector de meeste kansen liggen voor jou met jouw achtergrond.

Als je weet wat je wilt, moet je kijken welk beroep daarbij past. Wat zijn de taken die je moet doen en welke eigenschappen heb je daarvoor nodig? Daarna ga je vacatures zoeken en solliciteren. Hoe schrijf je nou een goede brief en hoe ziet jouw cv eruit?

In een ONA-traject gaan we samen al deze vragen beantwoorden. In deze cursus gaat de ONA-trainer met jou in gesprek over jouw kansen op de arbeidsmarkt en helpt hij/zij je met het invullen van de resultaatkaarten van het ONA portfolio. De cursus kan op locatie Nijmegen worden gevolgd maar het is ook mogelijk om deze cursus online te doen. Hiervoor dient een afspraak gemaakt te worden met de ONA-trainer.

Wat is ONA?

Het onderdeel Oriëntatie op de Nederlandse Arbeidsmarkt gaat over werken en werk zoeken.
ONA bestaat uit 2 delen:

  • Een online portfolio maken
  • 64 uur ONA-cursus óf een eindgesprek

Het online portfolio bestaat uit 8 resultaatkaarten die je moet invullen op de website van DUO. Deze 8 resultaatkaarten bestaan elk uit een aantal vragen.

Vanaf volgend jaar gaat ONA veranderen. In het nieuwe inburgeringsstelsel wordt deze module vervangen door MAP. Dit is kort voor Module Arbeidsmarkt en Participatie. Vanaf 2022 moeten gemeenten nieuwkomers in de eerste 18 maanden van de inburgering MAP aanbieden. Het doel hierbij is om de competenties en arbeidskansen van de nieuwkomer inzichtelijk te krijgen. Een belangrijk onderdeel van de module is de praktische inzet op de arbeidsmarkt – denk aan vrijwilligerswerk, stage, werkervaringsplaats, betaald werk.

Omdat vanaf 2022 de nadruk ligt op de praktijk kant van ONA hebben we bij Nederlands de Baas een ONA cursus ontwikkeld die de theorie, het maken van het portfolio, combineert met de praktijk (solliciteren, stage lopen, vrijwilligerswerk of zelfs betaald werk doen.

In deze cursus wordt het portfolio met behulp van 8 groepslessen van elk 3 uur (24 uur) in een periode van acht weken gemaakt. De overige 40 uren van deze 64-uurs cursus worden op de werkvloer gemaakt middels stage, vrijwilligerswerk of betaald werk. Hierin is het solliciteren inbegrepen. De ONA-trainer helpt je met het vinden van werk. Heb je al gewerkt in Nederland als vrijwilliger, stagiaire of betaalde werknemer? Neem dan contact op met de ONA begeleider om te kijken of het mogelijk is deze uren te gebruiken. Belangrijk hierbij is dat je bewijs kunt leveren van de gewerkte uren en dat het werk dat je hebt gedaan relevant is.

Waar kun je deze cursus (64-uurs cursus) doen?

Dit is een groeples bij Nederlands de Baas op locatie in Nijmegen. De 40 uren werk kan gedaan worden op een plaats naar keuze onder supervisie van de ONA-trainer.

Hoe lang duurt de ONA-cursus?

Deze ONA-cursus is duur 4 uren verdeeld over twee sessies. De cursus is privé en kan online of offline in Nijmegen worden gevolgd. Na deze cursus wordt het portfolio opgestuurd en wordt je door DUO uitgenodigd voor het eindgesprek.

Voor wie is de ONA privécursus?

Deze cursus is bedoeld voor hoogopgeleide inburgeraars met een B1 taalniveau of hoger. Deze cursus is voor volwassenen die graag de ONA module willen afronden bijvoorbeeld ter voorbereiding van het inburgeringsexamen van DUO. Indien je een lager niveau hebt dan A2 informeer dan naar onze mogelijkheden voor het inzetten van een tolk voor extra hulp.

Kan ik ontheffing voor het eindgesprek krijgen voor ONA met deze cursus?

Met deze cursus kun je geen ontheffing krijgen vor het eindgesprek. Na deze cursus dien je het eindgesprek te doen bij DUO. Indien je een 64-uurscursus wilt doen is het wel mogelijk om ontheffing te krijgen. Deze cursus is echter alleen offline te volgen.

ONA Portfolio Privécursus (4 tot 6 uur)

€799
  • WEL Eindgesprek DUO
Inschrijven ONA (online)Inschrijven ONA (Fysiek)

Kan ik deze ONA cursus online doen?

Deze cursus kun je online volgen. Houdt er wel rekening mee dat je goed met computers om moet kunnen gaan omdat je zelf documenten moet kunnen aanleveren bij de ONA-trainer. Daarnaast is het belangrijk dat je het B1 taalniveau of hoger hebt.

Hoeveel kost de inburgeringscursus?

Na deze cursus ben je klaar met het ONA portfolio en de module kost 799,-

Prijs cursus Uren les Praktijkuren Duur cursus Niveau
€799 4 0 uur 1 dag B1 of hoger
Inschrijven ONA Cursus

Starten binnen vier weken

Privéles

No cure no pay